Ontwikkel en verspreid je visie

Weten waarvoor je staat is essentieel om een kwalitatief speelaanbod uit te bouwen. Probeer anders maar eens uit te leggen aan ouders, politici, (nieuwe) animatoren, buren en kinderen waarom je doet wat je doet en waarom dat belangrijk is.

Door de toenemende druk van besparingen, de vraag naar extra kinderopvang, pedagogisering van spelen, verwachtingen van ouders rond begeleiders en veiligheid... is het meer dan ooit belangrijk dat iedereen de eigenheid van deze unieke jeugdwerkvorm kent en uitdraagt!

Een sterke, eigen visie maakt dat verhaal nog straffer! Werkingen met een visie staan in de praktijk sterker.

Filter


Hoe nuttig vind je deze pagina?


OP SPEELPLEIN BOEMERANG STAAT HET KIND EN SPELEN CENTRAAL. WE VINDEN HET BELANGRIJK DAT KINDEREN GRAAG KOMEN EN ZICH KUNNEN UITLEVEN MET VOLLE GOESTING.

- Visietekst speelplein Boemerang, Nijlen


HET BELANG VAN EEN DUIDELIJKE VISIE

Van speelse animatoren met vrolijke speelpleinT-shirts tot de telefoonlijn van de gemeente: je werking wordt vertegenwoordigd door heel wat personen en kanalen. Het ene al makkelijker richting te geven dan het andere. Hoe maak je alle personen die je werking vertegenwoordigen duidelijk waar jullie voor staan? De logische eerste stap: zelf weten waar je voor staat! Wat is een visie, waarom is een duidelijke visie zo belangrijk en hoe ga je ermee aan de slag?

1. Verwachtingen scheppen

Een goede visie maakt dat ouders, maar bijvoorbeeld ook animatoren, een beter zicht hebben op wat je werking doet en waarom. Ze begrijpen waarom er bepaalde keuzes gemaakt worden en kunnen zo meer begrip opbrengen voor de beslissingen die de werking neemt. Als je duidelijk maakt dat speelpleinwerk jeugdwerk is en wat dat betekent, dan weten ouders, nieuwe animatoren en iedereen die met je werking in contact komt wat te verwachten.

Op die manier ben je transparant van begin af aan: je maakt duidelijk wat kan, maar ook wat niet mogelijk is. Speelpleinwerk is én blijft jeugdwerk, zonder verplichting om aan alle eisen en wensen te voldoen. Jullie eigen draagkracht als werking, waar jonge mensen de drijvende kracht zijn, bepaalt wat kan. En dat is heel wat! Zorg ervoor dat je visie dat op een inspirerende manier duidelijk maakt.

2. Doordacht handelen

Je visie maakt duidelijk hoe jullie kijken naar vrije tijd voor kinderen, naar spelen en naar jeugdwerk. Van daaruit beslissen jullie welke keuzes gemaakt worden op vlak van speelkansen, animatorenploeg, organisatorische onderbouw, externe relaties en toegankelijkheid. Goed nadenken over het hoe en waarom van je werking, komt de kwaliteit van je speelaanbod en je werking in zijn geheel ten goede.

Bovendien kan je mensen van antwoord dienen. Zowel bij kleine vragen, zoals waarom kinderen vol verf hangen, maar ook bij grote discussies zoals het beleid rond vakantieaanbod in je gemeente. Een visie maakt duidelijk waarin jullie verschillen van andere werkingen in je gemeente zoals jeugdbewegingen en kampen, maar ook wat het verschil is met de buitenschoolse kinderopvang. Een sterke visie maakt zelfs duidelijk op welk vlak jullie verschillen van andere speelpleinwerkingen!

3. Neuzen in dezelfde richting

Een duidelijke visie zorgt ervoor dat iedereen op je werking op dezelfde manier redeneert en reageert. Daarvoor is het uiteraard belangrijk dat iedereen je visie kent. Niet alleen jij als verantwoordelijke, maar ook je animatorenploeg, je collega’s op de jeugddienst, je schepen van jeugd en iedereen die je werking vertegenwoordigt.

Alleen als ze weten waarvoor je werking staat, kunnen ze een standpunt innemen dat geldt voor je werking.

Alleen als ze weten waarvoor je werking staat, kunnen ze een standpunt innemen dat geldt voor je werking. Die eenduidigheid geldt niet enkel voor je huidige ploeg, maar ook over de jaren heen. Een duidelijke visie zorgt ervoor dat je beleid en dagelijkse werking een bepaalde richting volgt.


JE VISIE, MISSIE OF SIMPELWEG JE REGLEMENT?

Een visie maakt duidelijk waarom je als werking doet wat je doet: waar staan we voor, wat vinden we belangrijk, wat is ons uitgangspunt? Een strategie maakt duidelijk op welke manier jullie dat doen en een missie beschrijft je hoofddoel. Je missie en visie zijn dus het startpunt voor je strategie en zo ook voor alle beslissingen die te maken hebben met je werking.

Als ouders je vragen waarom er geen vooren naopvang is op je werking, is dat dus niet omdat je visie is dat jullie pas om 10 uur open gaan. Jullie openingsuren zijn het resultaat van je achterliggende visie, die stelt dat je werking jeugdwerk is die draait op jongeren die dat doen vanuit hun enthousiasme. Bijgevolg kunnen ze niet hetzelfde verwachten als van een kinderopvang.


JE EIGEN SPEELPLEINVISIE: ZO BEGIN JE ERAAN

De vijfjaarlijkse speelpleinenquête (2021) leert ons dat 43% van de speelpleinwerkingen een eigen visie hebben. Daarvan geeft de meerderheid echter toe dat ze niet gekend is.

Eén op vier werkingen zegt werk te willen maken van een visie, maar heeft het nog niet gedaan. De kans is groot dat jouw werking dus, of helemaal geen visie heeft, of ze ergens in de schuif ligt. Tijd om je tanden erin te zetten!


Waarover moet je nadenken?

Een visie beschrijft het ‘waarom’ van je werking. Het is dus relevant om van alle aspecten van je werking na te denken over die waarom-vraag. Het basisschema structureert alle onderwerpen die van belang zijn voor speelplein- en andere vakantiewerkingen in zes overzichtelijke pijlers, waarvan de eerste ‘visie en beleid’ over de andere vijf loopt:

  • Speelkansen
  • Speelpleinploeg
  • Organisatorische onderbouw
  • Externe relaties
  • Toegankelijkheid

Nadenken over je werking, betekent dus nadenken over die vijf pijlers. Je visie motiveert het waarom van bepaalde keuzes die je maakt in deze vijf pijlers.


Visieteksten van speelpleinen


Een kant-en-klare visievergadering

Een kant-en-klare visievergadering met handleiding om samen met je animatorenploeg door te worstelen. Hiermee ontwikkel je een eerste aanzet naar een eigen, gedragen speelpleinvisie op papier. Geen visie hebben is moeilijker!

  • Je nodigt de hele speelpleinploeg uit voor een vergadermoment of doordenkdag...
  • Je opent, quasi zonder voorbereiding, onze interactieve PowerPoint-presentie
  • Je kiest uit de thema's: speelkansen, speelpleinploeg, externe relaties of toegankelijkheid. Je beslist zelf waar je het over hebt en hoelang
  • Je gaat aan de slag met de volledig voorbereide werkvormen en verzamelt de reacties
  • De speelpleinverantwoordelijke en/of de stuurgroep van je speelplein schrijven op basis daarvan een eerste versie neer op papier bepalen

Visie nodig? Doe de test!

Het is 17u, de speelpleindag is voorbij. Het was een fijne namiddag: volle bak speelplezier!
Een ouder stapt op een animator af: "Onze Jeroen vertelt net dat hij heel de middag strips heeft gelezen. Betaal ik daar €5 voor?"

Heb jij en de rest van je team een eenduidig antwoord op onderstaande vragen? 

Brochure "Hier staan we voor!"

In deze DNA vind je alles over het hoe en waarom van visie op je werking. We zetten je op weg met de juiste achtergrond en praktische tips.

Onze visie op spelen en speelpleinwerk

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk wordt al jaren gewaardeerd voor zijn sterke visie op spelen. Zo denken wij over spelen en over spelen op een speelplein.


Speelpleinverantwoordelijken aan het woord

Deze speelpleinverantwoordelijken vertellen je:

  • wat het hebben van een eigen speelpleinvisie hen al heeft opgeleverd
  • hoe ze erin geslaagd zijn die op papier te zetten
  • op welke manieren ze hun visie zoveel mogelijk samen met de ploeg uitdragen.

1. Speelplein Boemerang Nijlen


"De uitgebreide jaarwerking met de animatoren vinden we enorm belangrijk en moet zeker behouden blijven in de toekomst. Het is expliciet opgenomen in de visietekst waardoor het gemeentebestuur het engagement aangaat om geld en personeel vrij te maken."

(Gunther Melis, jeugdconsulent Speelplein Boemerang, Nijlen)

2. Speelplein 't Hemelrijk Zottegem


"We hebben ons speelplein grondig geobserveerd, animatoren en de schepen van jeugd betrokken tot we een soort ruwbouwtekst hadden. Die hebben we tientallen keren herbekeken en herschreven tot de definitieve versie overbleef. Een doordacht proces!"

(Lien De Schryver & Vinni De Smaele, jeugdprogrammatoren Speelplein 't Hemelrijk, Zottegem)

3. Speelplein Wesp Wetteren


"We zorgen dat animatoren de visie van onze werking kennen. Die geven we mondeling door of via de maandelijkse nieuwsbrief. We organiseren vorming die aansluit bij wat we belangrijk vinden, bv. de inclusiegedachte. Externen zoals ouders of politici tonen we wie we zijn, bv. door foto's op facebook, een openspeelpleindag met receptie, onze website..."

(Jente De Temmerman, voorzitter Speelplein Wesp, Wetteren)


Ga het gesprek aan met ouders

De VDS wil elke speelpleinwerking motiveren om:

  • Een positieve dialoog aan te gaan met ouders:
    "waarom kiezen ze voor speelplein?"
  • Te zeggen waar jouw speelplein voor staat én niet voor staat.

Je kan wachten tot ouders je aanspreken, maar je kan ouders ook zelf aanspreken! De volgende werkvormen kunnen daarbij helpen.

Hang de poster op: 'ik kies voor het speelplein'

De VDS verspreidde in 2014 een affiche "ik kies voor vakantie, op het speelplein!" die speelpleinwerkingen kunnen ophangen en ouders op een eenvoudige manier informeren over de meerwaarde en eigenheid van speelpleinwerk. 

Duid één van de hoofdanimatoren bij de start en het einde van het speelplein aan als "ambassadeur". Hij/zij doet babbeltjes met ouders over de poster en stelt gerichte vragen:

  • Herkennen jullie de elementen die op de poster staan?
  • Waarom kiezen jullie voor het speelplein?
  • Wat heeft jullie overtuigd?
  • Welke elementen kende je minder goed?
  • Waar kunnen we meer uitleg bij geven?

Dit kan je doen terwijl ouders wachten om hun kinderen in te schrijven, of op het moment voor het speelplein stopt en er al heel wat mensen voor de poort staan. Je zult het merken: door laagdrempelige babbeltjes met ouders kom je vast en zeker meer te weten dan enkel ’t antwoord op deze vragen!

Hang de poster op bij de inschrijfstand van je speelplein, maar ook op andere plaatsen waar ouders (met hun kinderen) komen: bv. de bibliotheek, het OCMW...  Leg er een brochure bij die ouders uitgebreider informeert over jullie werking (eventueel ook in andere talen). 

Maak een babbelhoek of ouderterras

Organiseer een babbelhoek voor ouders. Geef de poster of elementen uit je eigen visie een centrale, zichtbare plek. Denk aan zeteltjes, een tapijtje, koekjes met koffie. Luister naar hun mening over de poster of jullie visie en knoop het gesprek aan. Je kan de richtvragen gebruiken die bij 'hand de poster op' stonden. Zo’n babbelhoek kan een toffe wekelijkse gewoonte worden: zo zie je door de vakantie heen heel wat verschillende mensen.

Pak uit met een oudercampagne

Splits de inhoud van de poster over de hele zomer. Met een ‘oudercampagne’ in verschillende delen sta je stil bij de sterktes van het speelpleinwerk. De ene week draait bvb om speelkansen, dan kan je in de verf zetten wat er op het speelplein allemaal te doen is. De andere week kan gaan om animatoren: je vertelt aan ouders hoe de ploeg in elkaar zit, wie er animator is en wat het speelplein voor hen betekent… Door de thema’s van de poster stuk voor stuk in de spotlights te zetten, creëer je voor ouders doorheen de hele zomer een duidelijk beeld.

Betrek je gemeentebestuur

Nodig hen uit voor een gesprek, een bezoek aan de werking, vraag hen mee rond de vergadertafel, maak kennis... Betrek lokale politici bij je speelpleinwerking en leg uit wie jullie zijn, wat jullie doen en waarom jullie dan wat jullie doen... 

De gelegenheid bij uitstek om kennis te maken, jullie visie over te brengen en plannen kenbaar te maken zijn natuurlijk de lokale gemeenteraadsverkiezingen. Net zoals bij de verkiezingen van 2018, besteedt de VDS een apart luik op zijn website aan de lokale verkiezingen. Voor de verkiezingen van 2024 zorgen we nog voor een update van deze pagina. 


Over doelgericht communiceren

De VDS bundelde alle inhoud over doelgericht communiceren op www.speelplein.net/communiceren.


"Een kind moet niet vuil zijn na het spelen, maar moet het wel mogen!"

Het speelplein is een plaats waar je vuil mag worden, het hoort nu eenmaal bij spelen. Wéten dat het niet erg is wanneer je vuil thuiskomt, geeft een groter gevoel van vrijheid en bijgevolg meer kans op intens speelplezier… viertijd! Speelkleren zijn noodzakelijk om vrij en onbezorgd te kunnen spelen als kind.

Vuil mogen worden is plezant en een beetje zand tussen de tanden kan zeker geen kwaad, wel integendeel. Daardoor komen kinderen in aanraking met bacteriën en versterken ze hun immuunsysteem. Vuil worden is dus zelfs wetenschappelijk verantwoord! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat elk kind of elke animator in de modder moet spelen. Ze moeten het wel mogen. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk raadt lokale speelpleinen aan om naar een mooi evenwicht te zoeken zodat iedereen zich goed voelt binnen het speelaanbod. 

Meer lezen ...


Pit° 35: Sterk merk Speelpleinwerk

Een klacht van de buren oplossen, een vraag van een ouder beantwoorden of een nieuwe animator duidelijk maken waar het om draait: het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Weten waar je werking voor staat is een essentieel startpunt voor al jullie communicatie. 

Pit°35 draait volledig rond de branding en communicatie van je werking. Daarbij vertrekt alles vanuit de visie. Deze webpagina komt grotendeels overeen met de eerste pagina's van die Pit. Benieuwd hoe je verder aan de slag gaat met je visie? Lees er alles over op www.speelplein.net/pit.